Fiat stapte op het laatste moment uit de overnamerace voor Opel en zag Magna er met de buit vandoor gaan. Vakbonden in Italië geven nu de Italiaanse overheid de schuld van het mislukken van de overname.
Fiat likt de wonden na de mislukte deal met General Motors en de Duitse overheid voor de overname van Opel. Het Italiaanse concern stapte uit de onderhandelingen omdat ze niet genoeg inzicht kreeg in de financiële situatie om zo een beter bod te doen op het Duitse merk. De rest is geschiedenis, Magna en de Russische Sberbank zijn de nieuwe eigenaren van Opel.
Vanuit vakbonden en oppositiepartijen in Italië komt nu een stroom van kritiek los. Ze vinden dat de Italiaanse politiek te weinig heeft gedaan om Fiat succesvol te laten zijn in de overnamestrijd. “Andere overheden doen er alles aan om hun bedrijven te ondersteunen, hier in Italië zijn we daar te verdeeld voor,” zo zegt een leider van een oppositiepartij tegen Automotive News.
Giulio Tremonti, de minister van economische zaken, wijst naar de onderhandelingspartners van Fiat als schuldige. Hij ziet niet in waarom de overheid in dit geval zou moeten bijspringen. “Fiat ging naar Berlijn om in alle eerlijkheid een voetbalwedstrijd te spelen. Aan de andere kant van de tafel werden echter de regels veranderd. Ze gebruikten hun handen en begonnen een rugbywedstrijd te spelen.”
Fiat legt de focus nu op de bestaande alliantie met Chrysler. Het eerste tastbare resultaat voor Fiat zien we 2011, dan moet de Fiat 500 in de grote steden aan de westkust van Amerika verkocht gaan worden. Wel zegt Fiat nog steeds in geïnteresseerd te zijn om Saab of de Zuid-Amerikaanse activiteiten van General Motors over te nemen.